Enflasyona konut mu daha dayanıklı arsa mı?
Yatırım yaparken hangi alternatifin enflasyona karşı daha çok koruma sağladığını mutlaka gözetmeniz lazım. Yatırımınızın bir yılda yüzde 12.62’nin altında getiri sağlaması, paranızın enflasyon karşısında erimesi demek…
Barış Soydan
Geçmişte Türkiye ekonomisinin başına büyük belalar açan enflasyon canavarı uzun zamandır ortalıkta görünmüyor, 1970’lerin üç haneli (yüzde 100 ve üstü) hiper enflasyonunu artık tarih oldu… Ama bu, enflasyonun tümüyle ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Zira ekonomik faaliyetin olduğu her yerde fiyatlar az veya çok artar.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Haziran ayında Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 12.62 oldu. Yaptığınız yatırımın bir yılda yüzde 12.62’nin altında getiri sağlaması, paranızın erimesi anlamına geliyor…
NTV’de geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haber şöyle diyordu: “Nisan’da İstanbul’da konut fiyatı 2 yıl sonra ilk kez enflasyonun üzerinde getiri sağladı.” Bu bilgiden çıkarmamız gereken sonuç açık: Son iki yılda konut fiyatlarındaki artış enflasyon artışının gerisinde kalmış, yani konuta yatırım yapanların parası erimiş. Bunun nasıl gerçekleştiğini Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi’nde inceleyelim…
ENFLASYON KONUTU ERİTMİŞ
Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2017’nin Ağustos ayı ile 2019’un Ağustos ayı arasındaki 2 yıllık dönemde konut fiyatları Türkiye genelinde yüzde 11.8 artış göstermiş. Peki bu dönemde enflasyon ne kadardı? Yine Merkez Bankası’na göre bu dönemde enflasyon yüzde 35.59’muş. Yani Türkiye genelindeki ortalama fiyat artışı, konut fiyatlarındaki artışı üçe katlamış. Özetle konuta yatırım yapanların parası bu dönemde yüzde 23.79 erimiş…
Son iki yıl konut fiyatlarının dip yaptığı dönemdi. Adil davranmak adına daha uzun bir zaman dilimine, son 5 yıla bakalım… 2015 Ocak ayı ile 2020 Ocak’ı arasında Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 63 artış gösterdi. Peki enflasyon bu dönemde kaç oldu? Yüzde 78.26… Yani 5 yıllık zaman diliminde de konutun getirisi enflasyonun altında kalmış.
Geçmişte konut fiyatlarının hızlı arttığı dönemler de oldu. Örneğin 2010’lu yılların ilk yarısında inşaat sektörü çok canlıydı, gayrimenkul fiyatları çok hızlı tırmanıyordu. Öyleyse son olarak bir de 10 yıllık zaman dilimini inceleyelim. Acaba 10 yıl önce parasını konutta değerlendirenler enflasyona karşı korundu mu?
Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2010 yılının Ocak ayı ile 2020 Ocak ayı arasında konut fiyatları yüzde 166 artmış. Peki bu dönemde enflasyon oranı kaçmış? Yine Merkez Bankası’na göre bu dönemde toplam enflasyon yüzde 156’ymış. Yani konut fiyatları, 10 yıllık zaman diliminde enflasyonu geçip yatırımcısına reel getiri sağlamış. Ama çok küçük bir oranda…
ARSA ENFLASYONA KARŞI DAHA İYİ KORUYOR
Paranızı 5 veya 10 yıl önce konut yerine arsada değerlendirseydiniz acaba ne kadar getiri elde ederdiniz?
Farklı yatırım araçlarının getirileri arasında yapılan karşılaştırmalara bugüne kadar arsa dahil edilmiyordu. Bunun sebebi, yasal mevzuata uygun, ifrazı, parselasyonu yapılmış arsalara dair veri setinin bulunmamasıydı. Trakya’da 20 yıldır yatırımcılara ifrazı yapılmış arsalar sunan Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin veritabanı, bu karşılaştırmayı artık mümkün kılıyor.
2010 yılında Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin Büyükyoncalı, Pazar, Kapaklı, Misinli ve Marmaracık bölgelerindeki projelerinin ortalama parsel fiyatı 36 bin liraydı. Aradan geçen 10 yılda ortalama fiyat 142 bin liraya yükseldi ve yatırımcısına, 2010-2020 arasındaki dönemde yüzde 294 getiri sağladı.
Aynı dönemde enflasyon neymiş? Yukarıda gördük, yüzde 156. Demek ki, 10 yıllık zaman diliminde arsa fiyatlarındaki artış, enflasyonun yüzde 138 üzerinde reel getiri sağlamış. Hatırlayalım, aynı dönemde konutun reel getirisi sadece yüzde 10’du…
Arsa için bir de 5 yıllık zaman dilimine bakalım: Veriler, 2015-2020 arasındaki 5 yılda Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin Trakya’nın farklı bölgelerinde bulunan arsalarının ortalama fiyatının yüzde 81 arttığını gösteriyor. Yukarıda gördük, Merkez Bankası’nın resmi verilerine göre bu dönemde tüketici fiyat enflasyonu yüzde 78.26’ydı. Aynı dönemde konut fiyatları ise yüzde 63 artarak enflasyonun gerisinde kalmıştı…